Φρούτα: Πως θα τα αγαπήσουν τα παιδιά
Μία από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες των γονέων είναι πως θα πείσουν τα παιδιά τους να φάνε φρούτα! Η Μαρία – Χριστίνα Αλεξοπούλου από το Διατροφολογικό Κέντρο Παιδί Διατροφή μας δίνει όλα τα tips & tricks για να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στα φρούτα! Όσο περισσότερο φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή μετα φρούτα και τα αφήνουμε να τα περιεργαστούν και να τα γνωρίσουν και μόνα τους, είναι πιο πιθανό να τα αγαπήσουν. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους δίνουμε καθημερινά αυτές τις επιλογές χωρίς πίεση!
Τα φρούτα λόγω των διαφόρων βιταμινών (βιταμίνη c, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ), αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή των παιδιών μας. Μιλώντας ακόμα πιο ειδικά, μία συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, που έχουν πιο μεγάλη την ανάγκη για την καθημερινή πρόσληψη φρούτων είναι αυτή των μικρών μας αθλητών. Η έντονη ενασχόλησή τους με κάποιο άθλημα, σε συνδυασμό με τις καθημερινές απαιτήσεις του σχολείου και την ανάπτυξή τους, κατατάσσουν τα φρούτα σε μία από τις βασικές ομάδες τροφίμων στη διατροφή τους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η μία μερίδα φρούτου παρέχει μόνο 60 θερμίδες σε αντίθεση με άλλα σνακ που μπορεί να έχουν μέχρι και 300 θερμίδες, ενώ 2-4 μερίδες φρούτων, είτε ωμών είτε στη μορφή χυμού, είναι η ενδεδειγμένη πρόσληψη για την κατηγορία των παιδιών αθλητών.
Δυστυχώς, όμως, παρά τα πολλά οφέλη τους, τα φρούτα είναι οι τροφές εκείνες που τις αποφεύγουν περισσότερο από όλες τα παιδιά.
Για αυτό το λόγο προτείνουμε στους γονείς κάποιους τρόπους, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν τα φρούτα και να τα βοηθήσουν με τον καιρό να τα αγαπήσουν.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς από αυτούς:
- Μιλάμε στο παιδί για τη θρεπτική αξία των φρούτων και τα οφέλη που αυτά προσφέρουν στον οργανισμό του. Όσα πιο πολλά μαθαίνει, τόσο πιο δεκτικό θα είναι στο να τα δοκιμάσει και τόσο πιο καλές επιλογές θα κάνει μεταξύ διαφόρων σνακ.
- Τοποθετούμε ένα μπολ με διάφορα φρούτα σε σημείο που να φαίνεται (φυλάμε τα τρόφιμα που δε θέλουμε να τρώει το παιδί μας σε σημείο που να μην τα βλέπει εύκολα), έτσι ώστε να είναι ορατά στο οπτικό του πεδίο.
- Κόβουμε τα φρούτα και τα προσφέρουμε στο τραπέζι σε μορφή φρουτοσαλάτας. Τα κομμένα και καθαρισμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φαγωθούν από εκείνα που περιμένουν ολόκληρα σε ένα μπολ.
- Πολλά παιδιά αντιδρούν άσχημα σε ανεπιθύμητες κηλίδες ή στίγματα πάνω στα φρούτα τους. Για το λόγο αυτό μαθαίνουμε στο παιδί μας να κόβει τις συγκεκριμένες περιοχές από το φρούτο του, παρά να το πετάει ολόκληρο. Αν δεν πετύχει μια τέτοια προσέγγιση, τότε κόβουμε τα φρούτα και φτιάχνουμε μια φρουτοσαλάτα με διάφορα είδη.
- Προσφέρουμε φρούτα που ωριμάζουν την κατάλληλη εποχή πχ. οι εισαγόμενες φράουλες το χειμώνα είναι συνήθως άνοστες, ενώ είναι πολύ πιο απολαυστικές κατά το τέλος της άνοιξης – αρχή καλοκαιριού.
- Φτιάχνουμε χυμούς, μπορούμε να αναμείξουμε χυμό φρούτων και λαχανικών και να φτιάξουμε κάποιο κοκτέιλ. Δοκιμάζουμε χυμό από καρότο με χυμό πορτοκάλι και λίγο χυμό από λεμόνι ή ό,τι άλλο αρέσει στο παιδί.
- Φτιάχνουμε smoothie με λίγο γάλα ελαφρύ (πράσινο) ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά (2%), μικρές κομμένες φέτες από διάφορα φρούτα εποχής (μπανάνα, μήλο, αχλάδι, ανανάς, φράουλες) χτυπημένα όλα μαζί στο μπλέντερ με πάγο και κανέλα ή μέλι.
- Κόβουμε μικρά κομματάκια φρούτων όπως μπανάνα, αχλάδι και φράουλες και τα προσθέτουμε στο γιαούρτι ή στα δημητριακά του πρωινού.
- Πολτοποιήσουμε φρούτα που τοποθετούμε στην κατάψυξη με στόχο να φτιάξουμε σπιτική γρανίτα. Μία πολύ καλή επιλογή για ένα δροσιστικό καλοκαιρινό σνακ.
- Δίνουμε για σνακ αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη όπως βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα και σταφίδες.
- Συνδυάζουμε πολλά ξερά φρούτα (όπως χουρμάδες, κράνμπερι, ράσμπερι, σταφίδες) και φτιάχνουμε ένα σπιτικό γλυκό όπως μπάρα ή κέικ.
- Ετοιμάζουμε σπιτική κομπόστα.
- Φτιάχνουμε σουβλάκια από φρούτα. Βάζουμε μικρά κομμάτια από διάφορα ωμά φρούτα όπως ανανά με μήλο και αχλάδι.
- Φτιάχνουμε ένα ουράνιο τόξο από φρούτα. Κόβουμε διάφορα φρούτα σε φέτες και κομμάτια και αφήνουμε το παιδί σας να φτιάξει ένα ουράνιο τόξο με αυτά, ανάλογα με τα χρώματα, σε ένα πιάτο.
- Χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας και ενθαρρύνουμε και τα παιδιά να κάνουν το ίδιο, φτιάχνοντας ιστορίες για φρούτα. Για παράδειγμα, δημιουργούμε ολόκληρες περιπέτειες με πολεμιστές μήλα και αχλάδια που κρύβονται μέσα σε μια σπηλιά φτιαγμένη από καρπούζι.
- Για παιδιά που έχουν ακόμα ασταθή τα μπροστινά δόντια ή φοράνε σιδεράκια, καλό θα ήταν να κομματιάζουμε φρούτα που είναι σκληρά όπως το μήλο και το αχλάδι ή να τους προσφέρουμε κάποια εναλλακτική επιλογή σε αυτό το στάδιο.
- Όταν δίνουμε στο παιδί κάποιο φρούτο για το σχολείο, καλό θα ήταν να το έχουμε κόψει σε κομματάκια, να το ραντίσουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει και να το τυλίξουμε με κάποια μεμβράνη.
- Όταν παίρνουμε το παιδί από το σχολείο ή μετά από μία προπόνηση, συνήθως πεινάει πολύ, οπότε καλό είναι να έχουμε στο αυτοκίνητο κάποιο φρούτο που του αρέσει για σνακ.
- Μπορούμε για επιδόρπιο να ψήσουμε κάποιο μήλο ή αχλάδι και να ρίξουμε από πάνω λίγη σοκολάτα ή γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλλα.
- Mπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό κέικ με μπανάνα ή σπιτική μηλόπιτα ή λεμονόπιτα και να προσφέρουμε ένα μικρό κομμάτι στο παιδί μας αντί για κάποιο πιο παχυντικό γλυκό.
- Μπορούμε να πάμε μαζί με το παιδί μας μια βόλτα στο μανάβικο της γειτονιάς προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα διάφορα είδη και χρώματα των φρούτων και να διαλέξει μόνο του αυτό που θα του τραβήξει την προσοχή.