Γονείς και παιδιά: Συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου αθλήματος

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο άθλημα για το παιδί μου; Μάθετε περισσότερα για τη σημασία της συμμετοχής του παιδιού στη διαδικασία επιλογής του αθλήματος και ανακαλύψτε ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη! Μερικές συμβουλές από την ψυχολόγο Κρίστη Μηλιόρδου θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε την επιλογή σας στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του παιδιού σας. 

 

Η επιλογή ενός αθλήματος για το παιδί σας μπορεί να είναι μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια δύσκολη απόφαση. Σε αυτή την απόφαση είναι σημαντικό το παιδί να είναι συμμέτοχος και παράλληλα να υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τυχόν αλλαγές. Ένα άθλημα που του προκαλούσε ενδιαφέρον και ευχαρίστηση σε μικρότερη ηλικία δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι και στα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό να ακούτε τη γνώμη και τις απόψεις του παιδιού σας και να είστε έτοιμοι να υποστηρίξετε μια αλλαγή.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε άθλημα για το παιδί σας

  • Ενδιαφέροντα και προτιμήσεις

Λάβετε υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα άθλημα που απολαμβάνει το παιδί σας, καθώς αυτό θα αυξήσει το κίνητρό του για συμμετοχή και βελτίωση. 

  • Φυσική ικανότητα

Παρατηρείστε τις σωματικές δυνατότητες και το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού σας. Κάποια αθλήματα μπορεί να απαιτούν ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά, όπως ύψος, βάρος ή δύναμη, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα άθλημα που ταιριάζει με τις σωματικές ικανότητες τους.

  • Ομαδικό ή ατομικό άθλημα

Μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος είναι να σκεφτείτε εάν το παιδί σας θα προτιμούσε ένα ομαδικό ή ατομικό άθλημα. Τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλλιεργήσουν κοινωνικές δεξιότητες και να αναπτύξουν ομαδική εργασία, ενώ τα ατομικά αθλήματα μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και μεγαλύτερης πειθαρχίας.

  • Χρονική δέσμευση

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι η χρονική δέσμευση που απαιτείται για το άθλημα. Ορισμένα αθλήματα απαιτούν σημαντική χρονική δέσμευση για προπόνηση και αγώνες, οπότε βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας ανάλογα.

  • Κόστος

Υπολογίστε το κόστος του αθλήματος. Ορισμένα αθλήματα μπορεί να απαιτούν ακριβό εξοπλισμό ή αμοιβές προπόνησης, επομένως βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε διαχρονικά στο κόστος που σχετίζεται με το άθλημα.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να επιλέξετε ένα άθλημα που απολαμβάνει το παιδί σας και θα του κινεί συστηματικά το ενδιαφέρον για εξέλιξη. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει διαφορετικά αθλήματα και να δει τι του αρέσει περισσότερο, καθώς είναι διαφορετικό κάθε άθλημα στη θέαση και διαφορετικό στην πράξη. Παράλληλα, στα ομαδικά αθλήματα, σημαντικός είναι ο ρόλος της δυναμικής και του κλίματος της ομάδας, καθώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά ή ανασταλτικά στη διατήρηση της συμμετοχής σε ένα άθλημα.

Τι συμβαίνει όταν επιλέγει ο γονέας αντί του παιδιού

Όταν ένας γονέας επιλέγει ένα άθλημα για το παιδί του αντί να το αφήσει να επιλέξει μόνο του, μπορεί να προκληθεί μια σειρά από αρνητικές συνέπειες. Ακολουθούν ορισμένα πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν:

  • Ελλειψη ενδιαφέροντος και κινήτρων

Εάν ένα παιδί δεν ενδιαφέρεται για το άθλημα, μπορεί να μην έχει κίνητρα για συμμετοχή και βελτίωση, οδηγώντας σε μειωμένη απόδοση και απογοήτευση. 

  • Αγανάκτηση και σύγκρουση

Εάν ένα παιδί αισθάνεται αναγκασμένο να συμμετέχει σε ένα άθλημα που δεν προκαλεί στο ίδιο ευχαρίστηση, μπορεί να αγανακτήσει/θυμώσει με τους γονείς του και το ίδιο το άθλημα, οδηγώντας σε σύγκρουση και τεταμένες σχέσεις.

  • Εξουθένωση και υπερπροπόνηση

Εάν ένα παιδί πιεστεί πολύ για να αποδόσει σε ένα άθλημα που δεν του αρέσει, μπορεί να βιώσει εξουθένωση και να κάνει υπερπροπόνηση για να πετύχει τους στόχους του, καταλήγοντας ακόμα και σε σωματική και συναισθηματική εξάντληση, μειωμένη απόδοση αλλά και πιθανούς τραυματισμούς.

  • Χαμένες ευκαιρίες

Εάν ένα παιδί δεν συμμετέχει σε ένα άθλημα που του αρέσει, μπορεί να χάσει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη, κοινωνικές συνδέσεις και φυσική κατάσταση, τα οποία θα είχε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει αν συμμετείχε σε κάτι που θα του προκαλούσε ενδιαφέρον.

  • Η σημασία της ανάληψης ευθύνης

Εάν ένα παιδί αισθάνεται ότι δεν έχει λόγο στην επιλογή του αθλήματος, είναι πολύ δύσκολο μετά να αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης που προέρχεται από τις δικές του επιλογές, τις οποίες θα κληθεί μετά να στηρίξει και να υπερασπιστεί αλλά και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τους. Όλα αυτά αποτελούν δεξιότητες ζωής και σημαντικά εφόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε κάθε έκφανση της ζωής.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να υποστηρίζουν τα ενδιαφέροντα του παιδιού τους και να το ενθαρρύνουν να δοκιμάσει διαφορετικά αθλήματα για να βρει αυτό που του αρέσει. Αφήνοντας το παιδί να επιλέξει το άθλημα, αυξάνονται οι πιθανότητες να επενδύσει στη δική του ανάπτυξη και να έχει μια θετική εμπειρία.

 

Κρίστη Μηλιόρδου
Ψυχολόγος, MSc, MBA
Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία
Mental Performance Coach