Baseball

BASEBALL – ΙΣΤΟΡΙΚΟ

       Η Ευρυάλη Γλυφάδας είναι ένα από τα λιγοστά Αθλητικά Σωματεία της χώρας, που όταν πρωτοάκουσε το 1997 ότι κάποιοι έπαιζαν Baseball, δεν είπε: ” Μα ποιός ασχολείται με το Baseball; Το είπαν πολλοί, αλλά όχι η Ευρυάλη που δεν δίστασε από πολύ νωρίς να ορίσει Έφορο για το Άθλημα τον Απόστολο Ριζά. Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε μία ομάδα η οποία αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας -τότε που κάποιοι νόμιζαν η ήλπιζαν ότι θα άνοιγε η αθλητική κουλτούρα του Έλληνα πρός όλα τα αθλήματα, Ολυμπιακά και μη- ξεκίνησε μία πορεία η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η πορεία ήταν και είναι δύσκολη. Οι ρίζες είχαν μπεί πριν το 2004, η πραγματική άνθηση της ομάδας όμως ήρθε τον Σεπτέμβριο μετά τους αγώνες, τότε που η ομάδα επανασυστάθηκε προσελκύοντας παίκτες που έπαιζαν στις τάξεις της πριν τους Ολυμπιακούς.

Αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2004 η ανδρική ομάδα άρχισε να προπονείται μαζί με τη γυναικεία ομάδα Softball της Ευράλης στο γήπεδο Softball που υπήρχε σχεδόν ανέκαθεν στις παρυφές της παλιάς αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού, μόλις  100 μέτρα μακριά από τα δύο υπερσύγχρονα προπονητήρια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων και δύο χιλιόμετρα από την έδρα της Ευρυάλης στα βόρεια της Γλυφάδας.

Τότε οι παίκτες της Ευρυάλης κοιτούσαν εκείνα τα γήπεδα με δέος, καθώς πίσω από τα κάγκελα απλωνόταν ένας Baseballικός παράδεισος με ένα καταπράσινο γρασίδι σαν χαλί, το οποίο ποτιζόταν τακτικά από το αυτόματο σύστημα που διαχειριζόταν ειδικός ηλεκτρονικός εγκέφαλος. Εκείνη την περίοδο η είσοδος στα γήπεδα απαγρευόταν, αν και υπήρχαν κάποιοι τολμηροί παίκτες της Ευρυάλης που αδιαφόρησαν για την πιθανή τιμωρία που κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια τους και πήδηξαν τα κάγκελα, μη μπορώντας να αντισταθούν στη σκέψη να παίξουν Baseball σε εκείνα τα γήπεδα. Λίγους μήνες αργότερα άνοιξαν οι πύλες των γηπέδων που παραχωρήθηκαν πρός χρήση στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζμπολ (ΕΦΟΜ) και μαζί ξεκίνησε και η Ευρυάλη να προπονείται εντατικά, έχοντας ως παίκτες ανθρώπους που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παίζουν με την πρασινοκίτρινη φανέλλα της ομάδας, όπως είναι ο Ηλίας Σταρόγιαννης και ο Κωνσταντίνος Δαυλός ο οποίος σήμερα εκτελεί χρέη προπονητή, μιας ειδικότητας που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι επισήμως σχεδόν δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Τότε η Ευρυάλη αγωνιζόταν στην Β Εθνική κατηγορία και ως προπονητή είχε τον Δημήτρη Γαζή, έναν παίκτη του Άρη Θεσσαλονίκης, που ανήκε στην Α Εθνική και έτσι δεν υπήρχε θέμα ασυμβίβαστου. Ήταν άλλωστε η εποχή που οι κανονισμοί και οι νόμοι τηρούνταν σχεδόν κατά γράμμα. Πολύ γρήγορα όμως η πορεία του Ελληνικού Baseball πήρε την κάτω βόλτα. Οι πολιτικές ίντριγκες ( η ΕΦΟΜ είχε δημιουργηθεί επί ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά το 2004 κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία) έφεραν τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ομοσπονδίας, οδηγώντας το Baseball σε μαρασμό και πολλές ομάδες στη διάλυση, καθώς υπολόγιζαν σε κρατικές ενισχύσεις που δεν ήρθαν ποτέ. Όχι όμως η Ευρυάλη!

Η ομάδα συνέχισε με πολύ χαμηλούς τόνους να εργάζεται, προσφέροντας αθλητική διέξοδο σε όσους αρέσκονταν να συνεχίζουν να παίζουν Baseball. Εκμεταλλευόμενη τη συγχώνευση των δύο εθνικών κατηγοριών, η ομάδα ξεκίνησε να παίζει στη μεγάλη κατηγορία με εμπλουτισμένο roster, κυρίως λόγω της συγχώνευσης με τον Ιάσωνα Κερατσινίου που έγινε το 2006. Τότε ήρθαν στην Ευρυάλη πολύ καλοί παίκτες που προσέφεραν (και κάποιοι συνεχίζουν να προσφέρουν) όπως ο Άγγελος Αργυρόπουλος, ο Νίκος Αντωνιάδης και ο Κοσμάς Δράκος. Σύντομα η Ευρυάλη άρχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία προσελκύοντας και άλλους καλούς παίκτες, όπως τον Δημήτρη Χατζηκυριάκο, τον Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Γιώργο Σούλη, τον Στάθη Μπαρτσόκα, και τον Σπύρο Τριγκάκη. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι εξακολουθούν να αγωνίζονται με την Ευρυάλη ενώ οι προηγούμενοι τρείς εγκατέλιψαν την ομάδα για δυνατότερα σχήματα.

Η κορυφαία θέση που έχει κατακτήσει η Ευρυάλη στο Πρωτάθλημα των Ανδρών είναι η τρίτη, το 2008, 2010, και το 2012, μία χρονιά κατά την οποία η ομάδα μας παρέταξε τη δυνατότερη 9άδα από την καταβολή της. Από την άλλη το 2013, αποδεκατισμένη από κάποιους καλούς παίκτες του παρελθόντος, η Ευρυάλη κατάφερε να προσελκύσει πολλούς νέους ανθρώπους που είχαν την περιέργεια να μάθουν να παίζουν Baseball και έτσι χωρίς κανενός είδους κομπλεξισμό άνοιξε τις πύλες της σε όλους και έτσι δίπλα σε παλαιά ονόματα που εξακολουθούν να αγαπούν την ομάδα, παρέταξε μια πολύ νεανική 9άδα, η οποία ότι δεν έχει σε εμπειρία το έχει σε όρεξη για το παιχνίδι. Τέοιοι παίκτες είναι ο Γιάννης Κουζινόπουλος, ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, ο Δημήτρης Ναούμ, ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο Αντόν Ντελπάστο και άλλοι.

‘Ετσι η Ευρυάλη – παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στα play offs του πρωταθλήματος του 2013 – έβαλε ξανά νέες ρίζες για την τρίτη φάση της ιστορίας της και ατενίζει με σιγουριά το μέλλον. Ήδη έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη συνεργασία με μία παιδική – εφηβική ομάδα, τους Γίγαντες Παλαιού Φαλήρου, από τους οποίους αναμένεται στα επόμενα χρόνια να αντλήσει σημαντικές νέες παρουσίες στο roster της, που είναι σίγουρο ότι θα εξυψώσουν στο μέλλον όχι μόνο την Ευρυάλη αλλά και το Ελληνικό Baseball γενικότερα.

ΓΗΠΕΔΟ : Πρώην Αμερικάνικη Βάση Ελληνικού

Πληροφορίες σχετικά με τις προπονήσεις και την επιθυμία ένταξης στην ομάδα του Baseball

κ. Δαυλός Κωνσταντίνος τηλ. 6932383877

η στα γραφεία του συλλόγου Τηλ 2109643112 και 2109624516